Nyhed:

13. juni 2023

Aftale om nyt dansk anlæg til flydende biogas underskrevet

Daniel Overgaard Pedersen (tv.) giver hånd på aftalen med Frej Olsen (th.). Foto: Makeen

Makeen Energy og BB Bioenergi har underskrevet en aftale om et nyt dansk anlæg til flydende biogas i Vrå i Nordjylland.

Det randrusianske ingeniørfirma Makeen Energy og BB Bioenergi fra Vrå har lavet en aftale om, at samarbejde om at producere flydende biogas til transport og industrien. Det oplyser de to virksomheder i en pressemeddelelse.

– Ved at integrere Makeen Energys teknologi til liquefaction (fordråbning) af biogas på deres biogasanlæg i Nordjylland vil BB Bioenergi tilbyde et let transportabelt og CO2-besparende alternativ til diesel og andre fossile brændstoffer til sine kunder, oplyser de to virksomheder.

En vigtig del af projektet er Makeen Energys egenudviklede teknologi til liquefaction af biogas, der kan skaleres efter behov. Dette gør det nemmere for BB Bioenergi at bygge til, hvis de hen ad vejen ønsker at øge produktionen af flydende biogas.

– Fra den første gang BB Bioenergi fortalte om deres vision, kunne vi mærke, at dette var et projekt, der gav mening. At de har valgt vores teknologi til at drive deres nye anlæg, er vi meget stolte over. Det viser, hvor værdifuld denne slags løsninger er i at imødekomme fremtidens energibehov. Efterspørgslen på flydende gas er stigende, og vi er klar til at imødekomme den. Dette anlæg vil være en vigtig brik i denne indsats, siger Frej Olsen, der er head of Cryo hos Makeen Energy.

60 tons om dagen
Når anlægget i Vrå står klar vil det producere op til 60 tons flydende biogas om dagen. I begyndelsen regner BB Bioenergi med, at det meste af det flydende brændstof vil blive solgt syd for Danmarks grænser. Men ifølge Daniel Overgaard Pedersen er det kun et spørgsmål om tid, før de også finder lokale aftagere.

– Både industri og vognmænd her i Danmark er begyndt at indse behovet for renere brændstoffer end de traditionelle fossile. Gassen er her et fremragende alternativ, der kræver minimal investering og gør en stor forskel i forhold til både udledninger, luftkvalitet og støj. Så vi er sikre på at efterspørgslen også snart stiger på vores kanter.

Partnerne forudser, at det nye anlæg vil stå klar i andet halvår af 2024. Den endelige igangsætning af projektet afventer godkendelse fra myndighederne.

Læs artiklen på maskinbladet.dk.

Kontakt
Daniel Overgaard Pedersen
Direktør, Agri Energy Vrå P/S
Mobil: 20 23 82 83